Tojásos lecsó

   Úgy gondoltam, hogy kezdésnek a lecsó ideális választás, mivel egyszerű, finom, hungarikum, a nyár slágere (amit minden nyáron elmondanak), és nem mellesleg imádom.
  
Eredetileg balkáni eredetű étel, ami aztán idehaza lett Megasztár, gyaníthatóan Király Viktornál is népszerűbb. A lecsó nem keverendő össze a L'ecsóval, a patkányos mese eredeti címe egyébként (ratatouille ejtsd. ratatuj) a cukkinis-padlizsános verziót takarja és meglepő módon a franciák fogyasztják orrba-szájba. 2009-ben egy Balkány nevezetű szabolcsi településen annyira megéhezett a nép, hogy rögtön le is gyártottak 4500 adagot a 'kóbászos fajtábó', ezzel be is állítva a Guinness-rekordot. Szóval a lecsó menő.

   Elkészítésének módja változó, a kezdete nagyjából ugyanaz, a befejezés meg attól függ, hogy mit akarunk kihozni: babos, tökös, gombás, krumplis, rizses/rizsás,... lehet válogatni. Az étel a hagyma-paprika-paradicsom triumvirátusra épül, amelyek aránya a nagykönyv szerint 1-2-4. Nem kell mindenből szigorúan középméretűt venni, és darabra leszámolni, kérjük, őrizzék meg nyugalmukat.

   A kismillió variáció ellenére otthon kizárólag tojásos lecsó került az asztalra, így hazaszeretetemnek szobrot állítva most ennek a receptje következik.

 

Hozzávalók:

     - 1/2 kg paradicsom

     - 1 kg paprika

     - 3 fej hagyma

     - olaj v. zsír (a zsírra nyomok egy lájkot)

     - 1 kávéskanál pirospaprika

     - só

 

   Először is túrni kell egy tekintélyes méretű edényt a kajához, mert kelleni fog a hely. A zöldségeket megmossuk, a paprika magházát tetszőleges megoldással kivágjuk, majd feldaraboljuk karikára / szeletekre, a paradicsomot meg mondjuk nyolcfelé. Állítólag még jobb, ha a paradicsom héját forró vízbe áztatva leszedjük és a zöld részt kivágjuk belőle. Biztos.

   Az előkészületek után az edénybe egy bő kanál zsírt be, gázt neki, amíg forró nem lesz. Az aktus alatt van időnk felvágni a hagymát csíkokra. Egy régi pakisztáni vers szerint "Ha csíkos a hagymád, az ízed is faszább.", egyébként meg lecsóhoz inkább ez az ajánlott formula, mint a felkockázás. Miután alaposan megkönnyeztük az eseményt, beleborítjuk a zsírba és üvegesre pirítjuk.

   Ha megvagyunk, átállunk közepes lángra, beszórjuk a cuccot pirospaprikával, hozzáöntjük a paradicsomot és a nempirospaprikát, megsózzuk, lefedjük, és várunk, hogy egy kis levet eresszen. Azután jól átkavarjuk az egészet, megint sózunk, és lefedve puhára főzzük. Állítólag ennyi elég neki, de mivel én kissé aggódó típus vagyok, ezért 10 percenként kevertem-sóztam-kóstoltam, aminek köszönhetően a kelleténél kétszer tovább készült. Szerintem nem lett kétszer jobb.

   Befejezésül csupán annyi dolgunk maradt, hogy az 5 tojást felverjük, és a kész kajával összekeverve élvezzük munkánk... zöldségét.

 

hellrod szólj hozzá
Címkék: zöldség lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://harapnivalo.blog.hu/api/trackback/id/tr143179024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása